Zamordowanie pary nastolatków w Puławach - Zdzisław Łodziana - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Dotknęła mnie osobiście pewna sprawa... nie wiem czy pan słyszał, to było szóstego, albo ósmego czerwca 1944 roku, moja stryjeczna siostra, nazywała się… niech sobie przypomnę, właśnie z Filtrowej ulicy, oj sobie przypomnę później, nie wiem. W każdym razie ona była o rok młodsza ode mnie, czy starsza? To głośny wypadek był. Szesnastoletnia dziewczyna z Choiną, on mieszkał przy Zwycięstwa, czyli przy Piłsudskiego obecnie, poszli na huśtawkę przy torach kolejowych jak jest, jak się idzie drogą w kierunku na tą wieś koło Końskowoli, jak ona się nazywa? Na Rudy. Jak się idzie na Rudy to Łucjanek się nazywał chyba ten kolejarz, z Puław na Rudy przez las jak się szło, ten przejazd kolejowy Łucjanek tam domek dróżnika, i tam była huśtawka i poszła ta dziewczyna z tym Choiną huśtać się i nie wróciła na noc. Babcia tej...