Getto w Janowcu - Zdzisław Łodziana - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jak przyjechaliśmy do Janowca, to jeszcze byli Żydzi, a później tam zrobili getto. Byli Żydzi, na razie cieszyli się swobodą, to znaczy mogli opuszczać Janowiec, udawać się na wieś, zakupów dokonywać, a później to pamiętam to było 28 listopada 1941 roku z okolicznych miejscowości sprowadzili Żydów do Janowca, i już im nie wolno było opuszczać miejsc. Oni oczywiście ryzykowali życiem i szli na wieś po zakupy, ale zacieśnili, pamiętam, tą dzielnicę, bo Żydzi musieli się ścieśnić i przyjąć tych uchodźców, i tak trwało to do czerwca 1942 roku, czyli sześć, osiem miesięcy było to getto w Janowcu. I wywieźli ich w kierunku Zwolenia z Janowca, ale co się z nimi później stało, czy do Bełżca ich wywieźli czy później, czy do… no jak się nazywał ten taki wielki… Sobibór był, Bełżec, a tu z Warszawy tych Żydów, jak to się nazywało...