Ojciec kupił dom w Janowcu - Zdzisław Łodziana - fragment relacji świadka historii [TEKST]
„Ojciec kupił dom w Janowcu” [W czasie okupacji mieszkaliśmy] tylko w Janowcu. Ze dwa, trzy razy [byłem w Puławach], ponieważ w naszym domu, gdzieśmy mieszkali, to był nasz dom, ojciec kupił go za oszczędności przed wojną w czerwcu w trzydziestym dziewiątym roku kupił ten dom i tam zamieszkała żona brata mojej matki, miała restaurację, miała pozwolenie na wyszynk wódek, prowadziła restaurację i to ona ojca namówiła i dzięki temu pieniądze nie przepadły, bo tak to ludziom co mieli oszczędności jak wojna wybucha wszystko przepada i myśmy tam później dlatego mieli skąd pojechać do Puław, połowę tego domu ona mieszkała i ta restauracja, a połowę myśmy mieszkali. W tej chwili już go nie ma, on się oczywiście spalił, na tym miejscu jest drugi dom,...