We wrześniu 1939 roku wywieziono nas za Bug - Zdzisław Łodziana - fragment relacji świadka historii [TEKST]
„We wrześniu 1939 roku wywieziono nas za Bug” Naprzeciwko była ta biedna ulica, biedna ulica Polna gdzie biedota mieszkała i w trzydziestym dziewiątym roku, kiedy nas wysiedlili, wywieziono nas za Bug, jako rodziny wojskowe, żeby nas ochronić przed jakimiś terrorem, przed jakimiś przykrościami ze strony armii niemieckiej, które przewidywali, że mogą zająć Puławy, wywieziono nas za Włodawę, aż tam za Bug, miejscowość Piszcza, a następnie dalej, aż tam do, aż do… no jak to się nazywa? Wywieźli nas i te budynki opustoszały. Przez pierwsze dni pilnował wartownik tych domów, przecież to ludzie wszystko zostawili, tylko toboły z bielizną, podjechały autobusy, przyjechały skądś z Warszawy i nas wywieziono, to było czwartego września, a Puławy zostały zajęte...