Antysemickie nastroje i pogrom Żydów w Puławach - Zdzisław Łodziana - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Żydzi w Puławach mieszkali] głównie to w centrum i na ulicy Gdańskiej i pamiętam, że taki był… w którym to roku było? W trzydziestym siódmym czy ósmym, taka awantura, taki pogrom Żydów w Puławach był wieczorem. Dużo młodzieży tych sztubaków z tego ogólniaka brało w tym udział i później ich relegowali ze szkoły, usunęli za te zajścia, bo pobili Żydów, obrabowali kilka sklepów. Kto to podpuścił ich, nie mam pojęcia. W każdym razie ja też osobiście, taka była atmosfera wtedy, rozrzucałem ulotki. Były takie drukarenki, ojciec mi kupił jako dziecko, takie drukarenki ręczne, tak się układało takie trzcioneczki maczało się w tuszu i wybijało się. I ja drukowałem takie napisy: „Nie kupuj u Żyda”, „Bij Żyda”, i to rozrzucałem, dzieciak dziesięcioletni, ktoś mnie podprowadzał, to taka atmosfera była, to było...