Cmentarz żydowski w Puławach - Zdzisław Łodziana - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Przed wojną, ponieważ z bratem bardzo lubiliśmy chodzić na plażę i kąpać się, chodziliśmy przez las na plac ćwiczeń wodnych, to się mieściło za polskim cmentarzem, który tam się mieści na Kołłątaja, tak? A przed nim był żydowski cmentarz i jak szliśmy na plażę przez las tośmy przechodzili koło tego cmentarza żydowskiego, no i ze dwa razy mi się tak zdarzyło, że był pogrzeb żydowski. Najmowane były płaczki, ale nie wiem czy to były Żydówki czy Polki, i cały czas płakały, to znaczy trudno żeby płakać, nie, ale tak zawodziły, za to im płacili, i ponieważ ich ta droga, ta leśna droga przechodziła koło cmentarza i polskiego i żydowskiego, żydowski był wcześniej, przed polskim, to jak ja usłyszałem te egzekwie, to wybiegałem na to wzniesienie, bo droga biegła dołem i obserwowałem...