Pomoc Żydom - Zofia Januszek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Później trochę ratowaliśmy Żydów, pomagaliśmy im, jak się ukrywali. Mieliśmy takie długie pole i Żydzi tam się chowali w zbożach, a my woziliśmy im jeść. Zawsze się jechało w pole, to się wzięło chleba, czegoś jeszcze, a oni do nas przychodzili i zabierali to sobie. Utrzymywali się, ale do jakiego czasu to wiadomo. To byli znajomi moich rodziców, bo ja to jeszcze nie miałam z nimi takiego kontaktu, miałam trzynaście lat, jak się wojna zaczęła. Potem już nie wiadomo, gdzie oni się udali z tych zbóż, z tego pola, ale pewnie gdzieś tam się przetrzymali. Słyszało się czasem o takich sytuacjach, że ktoś ukrywał Żydów przez całą okupację, ale nie mówiło się o tym, bo był strach. Jakby się Niemcy dowiedzieli, kto ich...