Święta żydowskie - Zofia Januszek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Święta, jakie mieli Żydzi, to np. Kuczki, dwa tygodnie nic im nie wolno było jeść, tylko macę, takie placki bardzo cieniutkie, dziurkowane. Te placki to nawet nam bardzo smakowały i prosiliśmy tych Żydów, żeby nam przynosili. Jeszcze dzisiaj bym chciała zjeść takich mac. To smakowało jak opłatek, było to coś takiego bez cukru i suche, że można było trzymać to cały rok, nie psuło się. Różne bajki ludzie sobie pletli, że Żydzi do macy dolewali krwi. Słyszałam o tym, ale nigdy w to nie wierzyłam. Gdzież to by było podobne do czego, to nieprawda, ktoś tak ubajdolił i tak się rozeszło. Może niektórzy w to wierzyli, ja nie wierzyłam w ogóle. Żydzi świętowali w piątek wieczorem – wtedy zaczynał się szabas – i całą sobotę...