Stosunki polsko-żydowskie - Zofia Januszek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Dobre były stosunki między Polakami a Żydami. Nie można powiedzieć, że były złe. Chłop szedł do Żyda po pomoc, po pieniądze, żeby kupić sad (jak jeszcze nie było jabłek), więc chyba się dobrze układało z Żydami. Pamiętam taką sytuację, że raz przyszedł Żyd, dał chłopu pieniądze, a chłop ich nawet nie policzył, tylko włożył do kieszeni. Żyd mówi: – Oj, pokażcie jeszcze, Andrzeju, pokażcie te pieniądze – chłop mu oddał te pieniądze, a on mówi: – Nie pożyczę wam, bo nie umiecie grosza szanować, bo bierzecie, nie licząc. Tak się nie robi. Nie wiem, czy nie pożyczył dlatego, że był uczciwy, czy bał się pożyczyć akurat temu chłopu. Ale mógł potem powiedzieć, że pożyczył więcej niż naprawdę, bo tamten i tak by nie wiedział, ile pożyczył....