Szkoła w przedwojennej Bychawie - Zofia Januszek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Chodziłam do szkoły w Bychawie, obecnie jest to Zespół Szkół im. Księdza Antoniego Kwiatkowskiego. I Żydzi tam ze mną chodzili. Potem już się nie uczyłam, bo już nie miałam jak pójść do szkoły. Moja siostra poszła jeszcze do szkoły i brat tak samo, a ja zostałam tak na pastwę losu. Ukończyłam siedem klas szkoły podstawowej i zaraz poszłam do pracy w rolnictwie, bo mój tata zachorował, nie było komu pracować i musiałam tak zrobić. Potem już cały czas pracowałam w rolnictwie, aż do emerytury. Ciężko pracowałam, powysiadały mi ręce i nogi, wszystko. O dwóch laskach chodzę. Ręce też mnie bolą. Pamiętam nauczycieli, ale nie pamiętam już ich nazwisk. To byli w większości Polacy. Ale uczyła mnie taka pani Sobolówna, to była Żydówka, uczyła chyba geografii, choć...