Okupacyjne dramaty rodzinne z perspektywy dziecka - Stefan Leonhardt - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Okres okupacji wspominam bardzo źle, ponieważ przeżyłem bombardowanie Pawłowa i odwrót wojsk polskich. W tym czasie już zaczynałem rozumować patriotycznie, łapałem, że to jest dla nas wielka trauma. Po prostu się płakało. To było widać po wszystkich moich kolegach, koleżankach. Później miały miejsce tragedie rodzinne – nie tylko spalenie domu, ale zginął mój brat, został zastrzelony przez esesmanów. Później umarła moja ukochana mama, którą w 1943 roku dotknęła epidemia tyfusu plamistego. Następna sprawa, to aresztowanie mojego najstarszego brata i osadzenie go na Majdanku jako zakładnika za działalność partyzancką. Pacyfikacja i kolejny pożar odbudowanego domu, później śmierć ojca: uciekł do Żółkiewki i później tam umarł. Tak że okres okupacji...