Dom podoficerski przy Alei Żyrzyńskiej i jego mieszkańcy - Zdzisław Łodziana - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wspomnienia z młodości i mieszkania w tym domu bardzo mile wspominam, ponieważ stanowiliśmy taki wyodrębniony jakby ośrodek życia publicznego, byliśmy odcięci, tacy wyizolowani od reszty, ale dobrze się czuliśmy. Mieliśmy wielkie boisko sportowe, jedno to wojskowe, które jeszcze było po wojnie, a drugie takie przy domu, między kościołem garnizonowym a naszym domem. Tam mieliśmy dużo przestrzeni i bardzo mile wspominam zabawy. Dom, w którym mieszkałem był zamieszkały przez kadrę podoficerską, zawodową, był dwupiętrowy. Pierwsza klatka od strony tego gimnazjum i liceum ją zamieszkiwali następujący podoficerowie: na parterze Maculewicz, Podkomorzy i dozorca Nogalski. Pierwsze piętro Iwiński, Stelmaszczyk i Szostak. Drugie piętro Karczmarczyk, Flisiński, Pawlik. Na drugiej klatce schodowej...