Szkoła powszechna w Puławach - Zdzisław Łodziana - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Do szkoły podstawowej wstąpiłem w wieku lat sześć, dzięki prośbom matki, która uznała to za celowe i uwzględniła też moją prośbę, ponieważ wszyscy moi koledzy którzy byli starsi, z dwudziestego ósmego roku, poszli do szkoły, i ja w obawie o to że zostanę osamotniony w tych zabawach dziecięcych uprosiłem matkę i poszedłem w wieku lat sześć do szkoły. Jednak dało to znać o sobie, że za wcześnie poszedłem do szkoły, wtedy tak się na razie źle czułem, dzieci na przerwie biegały, a ja to nawet nie wiedziałem, że to można wstać. Taki byłem zagubiony trochę w pierwszej [klasie], potem to się wyrównało, ale te pierwsze dni to pamiętam to i dość długo matka chodziła po mnie do tej szkoły, żeby mnie przyprowadzić. Wiem, że to był ewenement taki, to przyjęcie do szkoły wcześniej o jeden rok, w każdym razie uwzględniono to i...