Dzieciństwo w Puławach - cyrk, kino i łowienie ryb - Zdzisław Łodziana - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Dzieciństwo w Puławach – cyrk, kino i łowienie ryb Myśmy jako dzieci byli tutaj w tym ogrodzie, na tym wydzielonym terenie [wojskowym], no czasem cyrk przyjechał Staniewskich, pamiętam taki znany cyrk Staniewskich, później Zbyszko Cyganiewicz, atleta, szynę giął na karku taką wąskotorową, nie taką normalną, tylko wąskotorową, później konie zaprzęgali, parę koni, tu te postronki zawiązywało i tu, a on tak, i konie ruszały jednocześnie i nie pozwolił sobie rozerwać rąk, później stal trzymał w rękach i żołnierz wywoływał kto jest kowalem, kto umie bić młotem, młot taki jak do kowalskich i żołnierz się zgłosił i uderzył raz jakoś tak kantem, że iskry poszły, to go musiało strasznie zaboleć bo go sklął, żeby normalnie uderzył obuchem w to, a ten jakoś tak, zabolało go, ale w...