Życiorys - Zdzisław Łodziana - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nazywam się Zdzisław Łodziana. Urodziłem się 25 lutego 1929 roku w Puławach, w domu podoficerskim, mieszczącym się w Alejach Żyrzyńskich. Do szkoły chodziłem w dzielnicy działki to była szkoła nowowybudowana, parterowa, zachowała się ona do dziś, i była szkołą, która została wybudowana przez władze miejskie Puław, która była stosunkowo skromna i taka jest do dzisiaj, ponieważ władze Puław nie dysponowały środkami. Nasz dom nie pamiętam jaki miał numer, ale to był ten budynek obok gimnazjum i liceum. On jest w tej chwili z tym, że dzieli je już teraz ta droga, między liceum a tym budynkiem, a kiedyś to przylegał ten teren, bo kiedyś to był wszystko ogrodzony teren wojskowy. Do wybuchu wojny ukończyłem cztery klasy szkoły podstawowej, następnie szkołę...