Dzielnica żydowska na Wieniawie - Joanna Troć - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Miałam taką koleżankę, którą… Tam gdzie diabeł kobiety nie posadzi, tak myśmy obydwie chodziły. Myśmy wszędzie były. Nie wolno było przecież chodzić… tu na Wieniawie było przecież getto. Myśmy tam chodziły. Teczki pod krzaki. Fartuchy myśmy zdejmowały szkolne. I prędziusieńko lecieliśmy tam. Moja koleżanka miała na imię Marysia. Teraz już nie żyje. Wszystkie moje koleżanki, które byłyby w moim wieku, już nie żyją, niestety. Tam były małe domki. Na Wieniawie były małe domki takie o różne. Później zrujnowali je Niemcy… Na Wieniawie było getto. Ogrodzone było. Zadrutowane było. Ja teraz spotkałam się tak… w sześćdziesiątym którymś roku, poszłam na Wieniawę tam. Chciałam zobaczyć jak tam jest. No i taki domek był niedaleko. Nie wiem teraz, czy ja bym tam...