Mieszkanie było pełne pluskiew - Joanna Troć - fragment relacji świadka historii [TEKST]
z mieszkań, pluskwy „Mieszkanie było pełne pluskiew” Jak nas Niemcy tutaj przesiedlili, to w mieszkaniu okna były zalepione takimi pasami, nie z tektury, tylko z papieru. To szary papier był i gazetami było zaklejone. Były takie zalepione okna. Drzwi tak samo. Bo tutaj był puszczony jakiś gaz, żeby trochę wytępić tego, to Niemcy tak tu pooblepiali to wszystko. I puścili jakiś gaz. I te pluskwy to tak [powyłaziły], to tak grubo było tych pluskiew. Ściany były tak zalepione tymi pluskwami, że niesamowicie. Martwymi pluskwami. A niech pan wie, że pluskwa może siedem lat być bez jedzenia. To pan sobie wyobrazi, moja mama jakieś ponad dziesięć lat walczyła z tymi pluskwami w mieszkaniu. Co spojrzy się… pękła ściana....