Tajne nauczanie w Lublinie w czasie okupacji - Joanna Troć - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Jak zamknęli naszą szkołę] to następnie chodziłam na prywatne… na tajne nauczenie. Było nas piętnaście. Szkoda, że ja nie wiedziałam [że będziemy o ty rozmawiać], bo bym zdjęcie przywiozła panu. I zobaczyłby pan, jak ja wyglądałam mając lat trzynaście. Dwanaście nawet. A komplety prowadziła pani Helena Urbańska. To jest sekretarka i nauczycielka jednocześnie tej szkoły. Jak zamknęli szkołę, to ona zorganizowała i zabrała trochę uczniów swoich tam i uczyła. Były tam tak: czworo nas było… jeden chłopiec był trzynastoletni, tak. Czy trzynaście lat… Nie, czternaście miał on. Z dwudziestego ósmego roku był. Nas większych tych, młodych takich to było nas czworo. Reszta to były takie młodsze dzieci. Moja siostra była między nami. Była koleżanka, która miała...