Nauka w szkole powszechnej i w gimnazjum - Joanna Troć - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nazywam się Joanna Troć po mężu. Labbe panieńskie. Urodziłam się 20 sierpnia 1929 roku w Lublinie. Jak byłam małym dzieckiem, chodziłam do prywatnej szkoły. Miałam siedem lat [jak poszłam do szkoły]. W trzydziestym dziewiątym roku, kiedy wybuchła wojna, szkoła została zamknięta. To była prywatna szkoła. Prawdopodobnie właścicielka tej szkoły razem z mężem wyjechali za granicę. Tak że już tam nie chodziłam do szkoły. Szkoła została zamknięta, bo Niemcy powiedzieli, że nie może być tej szkoły. No i ja przez rok czasu nie chodziłam do szkoły. Ta szkoła prywatna była na ulicy Bernardyńskiej, a nazywała się Szkoła Powszechna imieniem Szymona Konarskiego. Później chodziłam do szkoły, to ona była do czterdziestego drugiego roku, do...