Szkoła powszechna w Kurowie - Stanisław Marczak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Pamiętam, uczęszczałem do szkoły powszechnej, kierownikiem szkoły to był pan Rączka Stanisław. Oni w Puławach ostatnio mieszkali, on jak na emeryturę był kilka lat w Kurowie, a potem na starość w Puławach. Pan Rączka i pani Rączkowa umarli już jak po osiemdziesiąt kilka lat mieli. Ja nawet ich odwiedzałem, kilka razy byłem u nich, zresztą oni też tu byli u nas w Warszawie, tak żeśmy bardzo, bardzo blisko żyli i utrzymywaliśmy kontakt. Życzenia zawsze żeśmy sobie na święta wysyłali, ja im, oni nam. Potem był pan Sałaciński, on potem był w Końskowoli, z Kurowa przeniósł się. Pani Młotkówna była, pani Panecka nauczycielka, Kiełczewska, Kłosowska, jeszcze był nauczyciel Odczak, no to to był Ukrainiec, tak że oni po wkroczeniu Niemców to oni wyjechali na Ukrainę gdzieś, tak że był parę miesięcy jeszcze w Kurowie po...