Franciszek Piątkowski i dydaktyka - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Franek odkrył w sobie jeszcze dar dydaktyka i gdy zaczął pracować na uczelniach jako wykładowca, to uczył przede wszystkim reportażu właśnie, uczył rzemiosła dziennikarskiego choćby na UMCS-ie, ciekawe że na Wydziale Filozoficznym, prowadził zajęcia: reportaż jako świadectwo. Poza tym prowadził na KUL-u warsztaty pisania dla dziennikarzy, podobnie na Wyższej Szkole Dziennikarstwa, w filii Wańkowicza [Wyższa Szkoła Dziennikarska im. Melchiora Wańkowicza w Warszawie] i na Wyższej Szkole Przedsiębiorczości w Lublinie, na tak zwanej WYSPIE. Franek uważał, że jego praca z młodzieżą jest jakąś formą inwestycji w przyszłość –jeżeli wychowamy młode pokolenie umiejętnie realizujące poetykę reportażu, to wychowamy najlepszych dokumentalistów czasu, w którym żyjemy. W...