Franciszek Piątkowski i teatr - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Franek miał umiejętność integrowania środowiska i to się objawiało w wielu jego działaniach, przede wszystkim miał także w swojej młodości studenckiej, czyli w latach sześćdziesiątych, ogromną pasję związaną z teatrem. Wszystko to, co dotyczyło teatru, bardzo go interesowało, bardzo go angażowało. W każdej rozmowie prywatnej, wcześniej czy później, schodziło się albo na Gardzienice i na [Włodzimierza] Staniewskiego, albo Franek próbował nam pokazać niezwykłość [Jerzego] Grotowskiego i jego Teatru Laboratorium, albo też, oczywiście, zabierał nas do „Chatki Żaka”na spotkania z Gongiem. Wtedy też za sprawą Franka poznałem Andrzeja Rozhina i szybko się zorientowałem, że oni mają podobne charaktery, podobną mentalność i podobne widzenie świata i dlatego nie dziwiłem się, że Rozhin...