Franek pisał ciekawe i odważne wiersze - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Franek pisał bardzo odważne i ciekawe wiersze. To było coś niezwykłego, kiedy publikując w prasie, np. w dzienniku miejscowym, w „Sztandarze Ludu” równocześnie potrafił w tych wierszach kontestować sprawy społeczno-polityczne i to odważnie bardzo, więc był takim człowiekiem, który się nie bał niczego, mówił prawdę wprost i bez ogródek. To zjednywało mu wielu przyjaciół, ale także ustawiało go w opozycji do pewnych jednostek, które miały wówczas co nieco do powiedzenia w tak zwanej polityce kulturalnej. Oczywiście dla nas było bardzo miłym zaskoczeniem i wydarzeniem, że Franek, pisząc wiersze, które nie zawsze pokazywał, które ukrywał, zdobył pierwszą nagrodę w konkursie literackim o laur imienia Józefa Czechowicza. Prace na konkurs były...