Lublin – miasto z wyboru - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Do Lublina przyszedłem na studia, w [19]56 roku, i właściwie od tamtej pory Lublin stał się moim miastem z wyboru, także miastem, w którym założyłem rodzinę. Czuję się bardzo dobrze w Lublinie, nawet do tego stopnia dobrze, że gdy ożeniłem się z warszawianką, powiedziałem, że zamieszkamy nie w Warszawie, tylko w Lublinie. Świadczy to o tym, że klimat tego naszego grodu jest wyjątkowy, skoro mając do wyboru Lublin i Warszawę, wybrałem Lublin. Tutaj właśnie miałem to szczęście cały czas poznawać wielu ludzi, którzy rysowali obraz kultury miasta, budowali świadomość obywatelską poprzez działania kulturalne. Tutaj też powstało kilka instytucji, z którymi się bardzo mocno związałem i z którymi do dzisiaj utrzymuję bardzo mocny kontakt, między innymi właśnie redakcja kwartalnika „Akcent” gdzie w...