Poezja Waldemara Drasa - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wiersze Waldka Drasa były pisane długą frazą, rozbudowanym zdaniem –oczywiście białym wierszem. Miało się wrażenie, że wprowadza czytelnika w swój mistyczny świat. I czytelnik, żeby zrozumieć te wiersze, musi się poddać regułom gry poetyckiej Drasa. To trudna poezja. W związku z tym Waldek miał wielu czytelników i entuzjastów, ale i wielu przeciwników. Niektórzy po prostu nie rozumieli jego twórczości. Nie wiedzieli, co jest grane w tych wierszach. Bo one odwoływały się do filozofii, do kontemplacji postaw ludzkich, ale w wymiarze mistycznym. Bazowały przede wszystkim na tradycji wiersza i metafory konstruowanej w wymiarze nadrealistycznym. To była absolutnie abstrakcja, która niezupełnie dała się przekładać na coś konkretnego, na coś czytelnego dla przeciętnego odbiorcy. Dras...