Janusz Olczak - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W jednym z kiermaszów w ramach Dni Oświaty, Książki i Prasy brałem udział z Januszem Olczakiem. To było 16 maja 1991 roku. Siedzieliśmy razem przy stoisku „Akcentu”na placu Litewskim. „Akcent”wystawiał swoje nowe numery i zapraszał autorów. Obok nas znajdowało się stoisko Stowarzyszenia Twórców Ludowych i tam siedział Bronisław Pietrak. To wydarzenie wspominam wyjątkowo, ze skurczem serca. Było zimno. Ja miałem kurtkę, ale Janusz przyszedł ubrany lekko. Powiedział: „Tak mi jakoś zimno, tak mi zimno. Waldek, siedzimy już od godziny, ja tu zmarzłem. Może byśmy gdzieś wyskoczyli i strzelili sobie coś na rozgrzewkę?” Odparłem: „Nie, Janusz, ja nie piję. Jeśli zmarzłeś, to idź, wypij sobie jakieś piwo. Ja tutaj muszę być, bo mam dyżur. Za chwilę przyjdzie Magda Jankowska, zmieni mnie, to wtedy...