Wanda Śliwina – Jagienka spod Lublina - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jak się mówi o Lublinie, a szczególnie o placu Litewskim, to widzi się tę wielką piękną sokorę, literacko nazywaną Baobabem. To drzewo jest okazałe i ma swoje lata. Gdyby był tu ktoś ze specjalistów od ogrodów, powiedziałby, że czarna sokora jest odmianą topoli i potrafi żyć od dwustu do trzystu lat. Wszyscy alergicy bardzo narzekają na to drzewo, ponieważ ono pod koniec kwietnia i na początku maja bardzo obficie rozrzuca swoje nasiona opatulone białą watką. Oczywiście wtedy powszechnie się kicha na placu Litewskim, i to nie jest przyjemne. Chociaż są dni, kiedy plac wydaje się biały od tego puchu. Baobab kojarzy się z wieloma wydarzeniami kulturalnymi czy historycznymi, związanymi ze społecznością Lublina i z tym, co działo się na placu Litewskim. Od...