12 czerwca 1981 roku – trzeci dzień pobytu Czesława Miłosza w Lublinie- Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
12 czerwca 1981 roku –trzeci dzień pobytu Czesława Miłosza w Lublinie –zapowiadał się także jako wyjątkowy. Z wielu powodów. Po pierwsze, spotkanie organizowała „Solidarność”Uniwersytecka. Wcześniej, jeszcze w nocy, zbudowano podest na środku kulowskiego dziedzińca. Tam, gdzie obecnie znajduje się pomnik Jana Pawła II i księdza Stefana Wyszyńskiego. Duże podium, które mogło zmieścić co najmniej trzydzieści, czterdzieści osób. Spotkanie zaczęło się w południe. Była przepiękna pogoda. Znowu przyszedł tłum, kilkaset osób, mimo że ponownie sprawdzano karty wstępu, tak zwane bilety wejścia. Był pełny dziedziniec. Ludzi wręcz upychano wszędzie, w różnych jego zakątkach. Nie było wolnych miejsc nawet w oknach wzdłuż korytarzy....