Drugi dzień pobytu Czesława Miłosza w Lublinie - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Drugi dzień pobytu Czesława Miłosza w Lublinie (11 czerwca 1981 roku) był już całkowicie organizowany przez uniwersytet. W salach uniwersyteckich przebiegały wszystkie najważniejsze uroczystości. Taką uroczystością było nadanie Miłoszowi tytułu doktora honoris causa. Odbyło się to w auli, do której zaproszono osoby z odpowiednimi kartami wstępu. Przyjechało wielu znajomych, przyjaciół czy ludzi nauki, a szczególnie polonistów, z całej Polski: z Warszawy, Poznania, Krakowa. To spotkanie było bardzo uroczyste i piękne. Laudacja profesor Ireny Sławińskiej stanowiła coś, co pamięta się do dzisiaj: z jednej strony stanowiła bardzo serdeczną, prywatną deklarację przyjaźni i pamięci, a z drugiej strony –wnikliwą analizę twórczości Czesława Miłosza, który był (i pozostaje nadal) największym poetą...