Piękna i ważna lekcja dla młodych polonistów - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ze spotkania autorskiego wynieśliśmy różne wrażenia. Były pytania, były odpowiedzi. Miłosz przeczytał kilka wierszy. Odczuwało się ogólnie jego zmęczenie. Był on, delikatnie mówiąc, człowiekiem oklapniętym, zmęczonym. Nie takiego go sobie wyobrażaliśmy. Natomiast jego czytane wiersze odgrywały swoją ważną rolę. Po raz pierwszy słyszeliśmy je recytowane przez poetę, którego wcześniej znaliśmy tylko z książek nie zawsze szczęśliwie przemyconych do kraju. Pytania w części dotyczyły poezji, a w części nagrody Nobla i pobytu poety w Stanach Zjednoczonych na emigracji. Była to niewątpliwie bardzo piękna i ważna lekcja dla młodych polonistów, do których się wówczas zaliczałem. Dla mnie, jako człowieka wówczas startującego literacko, to...