Kontakty Czesława Miłosza z Lublinem - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Czesław] Miłosz był, jest i będzie w świadomości i czytelników, i wielu ludzi piszących poetą, który inspiruje, podpowiada, który organizuje wyobraźnię zarówno czytelniczą, jak i pisarską. Miał szczęście studiować na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Od zawsze był dla nas poetą znanym i czytanym. W latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych pisano prace magisterskie, seminaryjne na temat Miłosza. To wszystko działo się za sprawą ludzi z Wilna, którzy przybyli do Lublina po 1948 roku i tutaj organizowali swoje nowe życie. Wśród nich byli profesor Czesław Zgorzelski, Irena Sławińska, Witold Nowodworski i wielu, wielu innych. Oni też w jakiejś mierze przynieśli ze sobą ducha wileńskiego i ducha „Żagarów” Nieraz mówiło...