Atmosfera w „Sztandarze Ludu” była rodzinna - Jan Huzar - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Atmosfera w redakcji była rodzinna. Wszyscy się znali, wszyscy sobie pomagali. W 1964 roku żona miała bardzo poważną operację. To była jedna z pierwszych operacji na sercu w Polsce. Wykonywano je w Instytucie Gruźlicy w Warszawie, ponieważ oni nauczyli się otwierać klatkę [piersiową] i odpowiednio działać. Tam właśnie zaczęto robić operacje serca. Byłem u żony w niedzielę. Powiedziała mi, że robią badania i że jeszcze nie wiadomo, czy będzie zabieg. Wróciłem do Lublina. Byłem w redakcji. W południe zadzwoniłem do Warszawy i otrzymałem wiadomość, że żona jest po operacji. [Ona] w przeddzień już [o tym] wiedziała, ale po prostu mi nie powiedziała. Poszedłem do sekretarza redakcji, żeby się zwolnić. [Chciałem] pojechać [do Warszawy] pociągiem,...