Praca w laboratorium CAF - Jan Huzar - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W okresie pracy fotoreporterskiej zachorowałem na wrzody żołądka. Zorientowałem się, że praca w terenie bardzo mi szkodziła i spowodowała tę chorobę. Nieregularne odżywianie się. Nieraz wracałem do domu wieczorem o godzinie dwudziestej i pierwsze, co powiedziałem, to: „Jeszcze dzisiaj nie jadłem obiadu” Byłem w szpitalu. Szpital mi nie pomógł. Przez pewien czas bywałem na zwolnieniach lekarskich. To się nie podobało dyrekcji w Warszawie. Dano mi więc trzymiesięczne wypowiedzenie. A później już na stałe. Pracowałem tam ponad dwadzieścia lat. Kiedy odszedłem z pracy (jakoby zwolniony na te trzy miesiące), dowiedział się o tym pracownik z Komitetu Wojewódzkiego, który opiekował się prasą i [miał do niej] wgląd. Powiadomił mnie telefonicznie, że jak będą się kończyć trzy miesiące...