Od dwunastego roku życia zajmowałem się fotografią - Jan Huzar - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Brat amatorsko się zajmował fotografią. Zrobił sobie ciemnię, sam fotografował. Mnie też to interesowało. To była pierwsza osoba, [dzięki której nawiązałem kontakt z tą dziedziną]. Ja zajmowałem się tym od dwunastego roku życia. Aparat fotograficzny nabyłem [jeszcze] w okresie wojny. To nie było zabronione. Kupiłem tak zwany skrzynkowy aparat na szeroki film zwijany [firmy] Kodak. Nie pamiętam gdzie, chyba w Chełmie. Z tamtego okresu nic się nie zachowało. Pozostał mi tylko honor pracowania w tym zawodzie. Kiedy byłem w wojsku, to moje zainteresowania jakoś się wydały. Dlatego w trzecim roku służby wojskowej wykonywałem zdjęcia techniczne i poglądowe do wykładów w...