Praca w Centralnej Agencji Fotograficznej - Jan Huzar - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[„W Sztandarze Ludu” pracowałem do grudnia 1967 roku. W 1968 roku stałem się fotoreporterem Centralnej Agencji Fotograficznej (CAF). Oni mieli dyrekcję w Warszawie. Stało się to bez mojej wiedzy. Redakcje postanowiły o tym między sobą i zostałem przeniesiony. CAF [udostępniał moje zdjęcia]. One się rozchodziły po wszystkich województwach. Ja osobiście właściwie nigdzie nie publikowałem. [W „Sztandarze Ludu” był aparat telefoto. Nieraz jak miałem jakieś ciekawe zdjęcia –takie, które mogły być wydrukowane w innych województwach –to przez telefoto wysyłałem je z informacją i oczywiście z tekstem do Warszawy. Być może dlatego później wylądowałem w CAF-ie. [Współpracowałem tam] z Janem Trembeckim. On był powszechnie znany. Jego...