„Lubelskie Prezentacje Poetyckie” - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Również za pośrednictwem organizacji młodzieżowej ZMS-u dostaliśmy papier na wydanie trzech serii poetyckich pod wspólną nazwą „Lubelskie Prezentacje Poetyckie” Władza tak się na nas zawzięła i się przekonała, że z młodymi trudno się dogadać jako z partnerami ideologicznymi, że nie było mowy o żadnym czasopiśmie. Ale zgodziła się na tomiki wierszy. Redaktorem został Bogusław Wróblewski. Wspólnie działaliśmy przy redakcji pierwszej, drugiej i trzeciej serii. Ukazało się ponad dwadzieścia tomików. Wtedy otworzyły się oczy także ówczesnym decydentom miasta Lublina i partyjnym. Zauważyli, że Lublin to nie jest jakieś (za przeproszeniem) zadupie literackie, tylko że powstają tu naprawdę poważne pozycje, bardzo pozytywnie recenzowane w ogólnopolskich literackich czasopismach....