W 1960 roku ukazał się „Biuletyn Młodego Twórcy” - Waldemar Michalski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Próby młodo literackie, czyli takie drapanie w pięty ówczesnej władzy, były znacznie wcześniej. Już na początku lat sześćdziesiątych, po zamknięciu dwutygodnika „Pod wiatr” doszliśmy do wniosku, że nie odpuścimy tej władzy. Był to bardzo odważny dwutygodnik. Redagowali go też młodzi ludzie (nieco starsi od nas) ze Zbyszkiem Jakubikiem na czele. „Pod wiatr”zlikwidowano przy drugim numerze, już przygotowanym do druku. Wtedy zdecydowaliśmy, że będziemy chodzić, szukać, drążyć. Ale trzeba było się zwrócić do Związku Młodzieży Socjalistycznej, żeby przyjęła nad tym patronat. Nie było innej możliwości. Dlaczego? Bo trzeba było uzyskać zgodę na papier. Mogły otrzymać ją tylko organizacje społeczne czy instytucje akceptowane przez władzę. A...