Reklama – pierwsza prywatna firma w Lublinie - Wojciech Chodkowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W latach sześćdziesiątych założyłem firmę reklamową. [Była to] pierwsza prywatna firma w Lublinie. Nazywała się bodajże Reklama. Nawet mam pieczątkę. Siedzibę miałem w kilku miejscach, [na przykład] na [ulicy] Okopowej. Największą robotę stanowiło zrobienie ogromnej dwustumetrowej ściany z reklamą różnych bardziej bogatych firm. Pracowałem [wcześniej] w teatrze. Przez parę lat robiłem tam reklamę, jakieś scenograficzne sprawy. Ale źle się czułem. Denerwował mnie dyrektor, który miał zbyt lizusowskie poglądy. Natomiast spotkałem człowieka zaprzyjaźnionego z ludźmi, z damami z teatru, z [Jerzym] Torończykiem. On w jakimś sensie mnie osaczył. Zacząłem tworzyć dla niego projekty różnych reklam, różnych [innych] rzeczy....