Kazio Grześkowiak i jego podróż do Ameryki - Wojciech Chodkowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Piotr] Szczepanik i Kazio [Grześkowiak] od lat się dobrze znali. Szczepanik bywał w Ameryce. I zaproponował Kazikowi, że mu zorganizuje występy, żeby podreperował kasę i zdobył jakieś pieniądze. Ale kłopot był taki, że wysłał go razem z [Wojciechem] Cejrowskim. On też tam występował. Nie śpiewał, ale miał jakieś swoje opowieści. Wtedy nie był jeszcze takim Cejrowskim, jakim [stał się] później. A oni różnili się światopoglądami. Ale pojechali. I cały czas byli do siebie wrogo ustosunkowani. Do tego stopnia, że do końca mówili sobie per pan. Po powrocie Kazio chciał go jak najbardziej obrzydzić w moich oczach. W związku z tym opowiedział taką historię, że Cejrowski żywił się tylko w McDonaldach. Jeśli przyjeżdżał do jakiegokolwiek miasta, to pierwsze kroki [kierował] do McDonalda. Tam się instalował i spożywał to dziwne...