Kazio Grześkowiak był uzdolnionym felietonistą - Wojciech Chodkowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Kazio był uzdolnionym felietonistą. Pisywał do „Sztandaru Ludu”krótkie akapity, drobne urywki niepowiązanych ze sobą wydarzeń, ale dowcipnych i czasami wręcz drastycznych. Te utworki wzorował na znanym –rewelacyjnym na owe czasy –felietoniście [Janie Zbigniewie] Słojewskim, [pseudonim] Hamilton. Był to dowcipny człowiek, ale pełen żółci. Tryskał wielką negatywną energią i równocześnie wielką złośliwością. Podobało się to na tyle, że dzięki [Słojewskiemu] tygodnik „Kultura”cieszył się powodzeniem. Bo wszyscy zaczynali czytać od tegoż właśnie miejsca. „Kultura”była atrakcyjnym pismem. Jeszcze wtedy pisywał [do niej] i [Krzysztof Teodor] Toeplitz. Natomiast Słojewski, pisząc felietony, wzorował się na „Kronikach”[Bolesława] Prusa. Kiedyś je przeczytałem i [odkryłem] źródła inspiracji...