Galeria Sztuki Socrealizmu – dzieła znakomite w formie, nikczemne w treści - Wojciech Chodkowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
To muzeum obfitowało w różne ciekawe wydarzenia. Kolega Jacek był szefem tego wszystkiego. Zresztą bardzo inteligentny i światły człowiek. On jeszcze do niedawna pracował w Kozłówce. Zwykliśmy tam pijać. Wtedy muzeum dopiero organizowano. Tę ekspozycję socrealizmu zrobiono w stajni w Kozłówce. I na początku na tych leninach i stalinach zwykliśmy stawiać trzy kieliszki. Nie było jeszcze wstępu, natomiast stały już ogromne ilości tych wszystkich knotów. To były wybitne dzieła wybitnych twórców –znakomite w formie, nikczemne w treści. Więc mieliśmy się z czego pośmiać, ewentualnie komuś dokuczyć. Kiedyś przyjechała tutaj Ewa Demarczyk, moja znajoma jeszcze z Krakowa. Miała wspaniały występ w Teatrze Osterwy. Znakomity. Chciała pojechać do [Galerii Sztuki]...