Dwudziestopięciolecie kabaretu Czart - Jacek Abramowicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Zorganizowal iśmy] dwudziestopięciolecie i t rzydziestolecie [Czarta] . [Dwudziestopięciolecie obchodziliśmy] w Czarciej Łapie. Było bardzo okazałe. Z tortami, z szampanami i tak dalej. Graliśmy spektakl. Przyjechał nawet przewodniczący Zarządu Głównego Związku Pracowników Kultury i Sztuki. Był nim wtedy aktor Mariusz Dmochowski. Wręczał nam listy gratulacyjne i tak dalej. Wspólnie bankietowaliśmy. Było bardzo sympatycznie. Dlaczego jego poprosiliśmy? To już był okres, kiedy ściągaliśmy [do kabaretu] trochę aktorów z Teatru Osterwy. [Poza tym wtedy] kabaret nie miał się do kogo przytulić. Ale właściwie specjalnie nie przywiązywaliśmy wagi do jubileuszy. Nam chodziło o to, żeby grać. I graliśmy....