W Czarciej Łapie panowała zupełnie inna atmosfera - Jacek Abramowicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Dawniej] Czarcia Łapa się znajdowała w tym miejscu, [gdzie obecnie]. Tylko że panował inny klimat niż dzisiaj. Zupełnie inna atmosfera. [Kiedyś to była] kawiarnia. Teraz jest restauracjo-kawiarnia. Tam było bardzo przytulnie. W tej chwili nie. Może komuś się podobają te malowidła na ścianach, ale ja się nie zachwycam tymi czarnymi mazajami. [W 1959 roku] kierowniczką została kobieta, pani Irena Żak. [Pełniła tę funkcję] bardzo długo. [Czarcia Łapa] podlegała pod zakład gastronomiczny „Stare Miasto” Bo istniały dwie dyrekcje zakładów gastronomicznych –„Stare Miasto”i „Śródmieście” [Po niej kierowniczką została] pani Danuta Żukowska. Ona nagle zmarła parę lat temu. Też fajna. Pracowała kiedyś właśnie w dyrekcji zakładów gastronomicznych. A...