Reżyseria i ruch sceniczny w Czarcie - Jacek Abramowicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mieliśmy bardzo różnych reżyserów. Bo i Danusia Wójtowicz reżyserowała, i Piotrek Suchora, i Tytus Wilski, i Jerzy Tuszewski –taki reżyser z Warszawy –i Ryszard Zarewicz. Ryszard to miejscowy. W tej chwili wrócił na stałe do Łodzi, na łono rodziny. Bo już [ma swoje] latka, już nie ma trochę siły. A tak cały czas siedział w Lublinie. Jeśli chodzi o choreografów (szumnie to się nazywa, bo właściwie w kabarecie była nie tyle choreografa, ile ruch sceniczny), to Tytus Wilski bardzo lubił nazwiska. Musiały być mocne. Na przykład do choreografii sprowadził Barbarę Bittner z Warszawy. Najlepsza tancerka w Operze Warszawskiej i w Teatrze Wielkim. Primabalerina, partnerka [Witolda] Grucy. Później [ktoś] mówił do Wilskiego: „Po co?...