Mój pierwszy pomysł był związany z dziennikarstwem - Arkadiusz Bagłajewski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W czasach licealnych nie myślałem o sobie jako o poloniście, w ogóle nie wiem do końca, o kim myślałem. Wiedziałem, że chcę coś robić, gdzieś pójść na studia. Mój pierwszy pomysł był związany z dziennikarstwem. W 1980 roku nie chodziłem jeszcze do czwartej klasy. Inne dziennikarstwo, inne gazety. Zupełnie nowe oblicze tego, czym ta dziedzina może być. W ostatniej chwili postanowiłem być dziennikarzem. Zrobiłem jedną jedyną głupią rzecz. Ale myślę, że gdzieś jakieś losy dobrze mną pokierowały. Dziennikarstwo w tamtym momencie funkcjonowało tylko na Uniwersytecie Warszawskim jako odrębne studia przy naukach politycznych, czteroletnie jeszcze. To byłby bardzo zły wybór. Bo droga do tego zawodu prowadziła...