Mój dziadek pochodził z rodu Ulrichów - Arkadiusz Bagłajewski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mój dziadek pochodził z rodu Ulrichów, dość znanych warszawskich ogrodników o dziewiętnastowiecznych korzeniach. Na lepszym planie Warszawy jest zaznaczony Ulrychów. Leżał gdzieś niedaleko Radawca. To była Wola. Ale w tym momencie nie kojarzę już tego dokładnie. W Ulrychowie w XIX wieku znajdowało się znane gospodarstwo ogrodnicze. Zresztą jest książka na ten temat. Nawet nie tak dawno ją czytałem. Ktoś zadał sobie trud i poszperał w losach rodziny. I w tej publikacji dziadek jest wymieniony. Ale to była dziwna historia, bez dalszych rodzinnych dziejów. Po wojnie mój dziadek nie miał dobrego kontaktu ze swoim rodzeństwem. Dlatego ta historia jest przerwana. I inne rodzinne opowieści, które są dla mnie ciekawe, teraz, po iluś latach, zupełnie się zatarły....