W Norze organizowaliśmy jazz session - Jacek Abramowicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Od czasu do czasu organizowaliśmy takie przyzwoite jazz session. Najczęściej to się odbywało w późniejszym klubie Nora. Zawiadywałem nim dziesięć lat. Wtedy to był klub stowarzyszeń twórczych, a później dziennikarzy. Właściwie więcej tam przychodziło aktorów niż dziennikarzy. Tam Bemol jeszcze grał na początku. Nie pamiętam, kto wtedy był kierownikiem. Nie mogę sobie tego przypomnieć. Ale grywaliśmy w Norze i robiliśmy też jazz session. Ściągaliśmy ciekawe zespoły. Przyjeżdżał na przykład Andrzej Kurylewicz, Andrzej Trzaskowski (nieżyjący już). Później zespół, w którym na perkusji grał [Władysław] Jagiełło. Jak on się nazywał?… Występował również znany perkusista Duduś Matuszkiewicz z zespołem. Tak że to były jazzowe sławy owych czasów....