Biogram i edukacja - Jacek Abramowicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Urodziłem się] 11 września 1934 roku w Milejowie. Tam zacząłem szkołę powszechną, a później chodziłem do Lublina. Ale najpierw za okupacji uczęszczałem na tajne komplety. Ponieważ jestem rocznik ‘4, to akurat kiedy wybuchała wojna, zacząłem edukację. Pozamykali nam szkoły. I chodziłem do Biskupic. We Wrocławiu uczęszczałem do średniej szkoły. Kiedy rodzice wracali do Milejowa, to szkoła była jedenastoletnia. We Wrocławiu nie mogłem sam zostać, w związku z tym musiałem się przenieść. Dyrektor nie chciał mnie przyjąć do szkoły. Powiedział, że jest przepis, który mówi, że nie wolno się przenosić w ostatniej klasie maturalnej. Mama jeździła aż do ministerstwa, bo powiedziała: „Syna nie zostawię” Z ministerstwa dano rozkaz dyrektorowi przyjęcia mnie. I zdałem maturę w Milejowie....