Za komunizmu lepiej było żyć - Janina Matysek - fragment relacji świadka historii [TEKST]
To szalona różnica [między czasami komunizmu, a tym, co jest teraz – red.]. Za komunizmu lepiej było żyć, lżej było żyć. Bo ja prace miałam. Te związki zawodowe, mąż zaufania i jeszcze coś... jedna partia była. Pani poszła, poskarżyła się, jak jest źle, czy że nie ma czegoś, to pomogli. A teraz do kogo pani pójdzie, do kogo się poskarży? Nie ma do kogo, ani związków zawodowych nie ma. A związki zawodowe dużo pani pomogły w pracy. Tak było. Ja miałam lepiej choć w kolejkach się stało. Przyszyłam z pracy wprost w kolejkę. To na Lipowej przechodziłam to kolejka była blisko bramy cmentarza. A Cioczek otworzył sklep na Lipowej - kolejka była wielka, do tych bloków, co stoją przy cmentarzu. Dobrze było, że kupiło się kaszankę, kiełbasę. Przyszedł taki młody chłopak, kawaler taki wysoki. Przyszedł, poprosił, ma...