Kłopoty ze znalezieniem pracy - Jerzy Kurczab - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Zdałem egzamin wstępny na medycynę i zaczęła się moja kariera. Wiedziałem od pierwszego roku, że chcę być chirurgiem. Na drugim lub na trzecim roku medycyny założyliśmy zespół, który początkowo nazywał się Kabaret Studencki. Studia zacząłem w 1955 roku, a dyplom dostałem w 1962. Męczyliśmy się wtedy, bo trzeba było uczyć się do egzaminów, zdawać je w pierwszym terminie, w miarę możliwości oczywiście, później lecieć na próbę i jeszcze wyjeżdżać na występy. Następnie wracało się z występów i tak dalej. Nie repetowałem żadnego roku. Na trzecim roku studiów zacząłem chodzić na naukowe koło chirurgiczne. Tłumaczyliśmy artykuły, opiekowaliśmy się chorymi. W 1962 roku otrzymałem dyplom, [Teatr] Dren był w pewnym rozkwicie....